Kinesitherapie

Ons team van 4 kinesitherapeuten verwelkomt u graag in onze praktijk. We begeleiden iedere patiënt individueel volgens een persoonlijk traject dat best bij uw klachten aansluit. Hiervoor gebruiken we onze specifieke technieken en oefentherapie, waarover u hieronder specifieke informatie kan terugvinden.

U kan steeds een afspraak maken online of telefonisch contact opnemen via 03/298 60 90.

Ons team

De Prycker Liesbeth

Kinesitherapeut – osteopaat D.O.

Van Hove Elise

Kinesitherapeut

Heirbaut Arne

Kinesitherapeut

Van Snick Hendrik

Kinesitherapeut

Cloet Ine

Kinesitherapeut

Beschikbaarheid

Onze praktijk is open van maandag tot vrijdag van 8u00 tot 21u30. Wij werken enkel op afspraak.

Afspraken maken kan eenvoudig online via de link op deze pagina of telefonisch op het nummer 03/298 60 90.

Indien u vragen hebt kan u ons ook steeds bereiken via mail: kinesitherapie@medischcentrumzon.be

 

Wat is kinesitherapie

Heb je lage rugpijn? Moet je revalideren? Of heb je last van stijve spieren en gewrichten? Dan kan kinesitherapie je zeker helpen. Door verschillende oefeningen en therapieën bij de kinesist, vermindert je pijn en kan je  je problemen in de toekomst voorkomen.

Kinesitherapie behandelt heel wat uiteenlopende klachten zoals:

  • Lage rugpijn: lumbagoherniabekkeninstabiliteit,…
  • Nekpijn en hoofdpijn: duizeligheid, whiplash, kaakgewrichtsproblemen, spanningshoofdpijn,…
  • Sportletsels of klachten na overbelasting: spier- en peesscheuren, tenniselleboog, jumpersknie, enkeldistorsies, achillespeesproblemen,…
  • Revalidatie ledematen:  voet, knie heup, schouder, elleboog en hand.
  • Revalidatie wervelkolom
  • Revalidatie na operaties

Specialisaties

Myofasciale therapie – dry needling

Bij myofasciale therapie behandelen we pijnen waarbij de oorzaak ligt bij het onbewust foutief gebruik van de spieren.  In deze spieren ontwikkelen zich pijnpunten, triggerpunten genoemd.  Deze triggerpunten kunnen lokaal pijn veroorzaken maar kunnen ook zorgen voor uitstralende pijn (vb: hoofdpijn a.g.v. triggerpunten in de nek).

Deze pijnpunten behandelen we m.b.v. dry needling, een behandelmethode waarbij we met een naald de spier aanprikken.  De bedoeling is dat we alle afvalstoffen die in de spier opgestapeld zijn en zo druk geven op onze zenuwen en ons pijn bezorgen losmaken.  Zo wordt de spier veel beter doorbloed en zal de pijn sneller verdwijnen.  

In de media is er de laatste tijd al gesproken over dry needling door de topsporters.  Het wordt dan vaak omschreven als ‘nieuwe’ therapie. In onze praktijk wordt dry needling echter al 15 jaar met veel succes toegepast 😉

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie.  Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam en van de wervelkolom in het bijzonder.  Als je problemen ondervindt bij het bewegen of je aan pijn lijdt aan een gewricht, kan manuele therapie een oplossing bieden. Door het verbeteren van de gewrichtsfunctie verbetert ook de houding, waardoor bewegen veel soepeler verloopt. 

De technieken die manuele therapeuten gebruiken zijn kleine, nauwkeurige en pijnloze mobilisaties en/of manipulaties. Verder bestaat de taak van een manueel therapeut uit het geven van goede instructies en adviezen. 

Lymfedrainage ad modem Vodder

Ons lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht.  Met manuele lymfedrainage gaan we hierop inwerken om op die manier oedemen (vochtophopingen) te behandelen.  

Bij de manuele lymfdrainage volgen de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen, de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel.

De behandeling begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

Pre en Postnatale begeleiding

Prenatale kinesitherapie is een vorm van zwangerschapskine die je helpt om je lichaam voor te bereiden op de bevalling.

Na de bevalling is het tijd voor postnatale kinesitherapie. Hierbij zetten we 100 procent in op een vlot herstel van je lichaam en je conditie na de bevalling.

De postnatale begeleiding starten we over het algemeen een zestal weken na een natuurlijke bevalling. Bij een keizersnede raden we aan om pas te starten na een achttal weken.

In tegenstelling tot wat de meeste moeders denken, is postnatale kinesitherapie minstens zo belangrijk als prenatale kinesitherapie. Door kort na de bevalling actief in te zetten op de versterking van je buik-, rug- en bekkenbodemspieren, maak je minder kans op latere rugklachten of een verzakking van je bekkenorganen.

Tijdens de individuele sessies beginnen we met de activatie van de bekkenbodemspieren, waarna ook de buikspieren (core-stability), arm-, been- en bilspieren aan bod komen in een algemeen conditieverbeteringsprogramma.

Kinesiotaping

Kinesiotaping wordt in onze praktijk aanvullend gebruikt bij de behandeling indien we vinden dat het voor uw herstel een meerwaarde kan betekenen.

De tape wordt gebruikt met de intentie om pijn, ongemak en belemmeringen te behandelen bij een letsel. De tape is, anders dan traditionele sporttape, rekbaar. Deze rekbaarheid bedraagt ca. 140% en is daarmee vergelijkbaar met die van de huid.  Hierdoor wordt de doorbloeding lokaal gestimuleerd en kan er zo minder pijn, meer stabiliteit,… ervaren worden.

Redcord

Uit onderzoek is gebleken dat pijn of bewegingsbeperking kan leiden tot het deactiveren van één of meerdere spieren. Hierdoor zijn andere spieren geneigd om te compenseren, wat leidt tot overbelasting. Dit leidt vaak tot bewegingsdysfuncties en/of pijn. Deze spieren worden succesvol behandeld door het Redcord systeem, “NEURAC TREATMENT” genaamd.